Iesākumā minestrone Itālijā radās kā zupa, ko gatavoja no tā, kas bija palicis pāri - no katrā gadalaikā pieejamiem dārzeņiem. Tāpēc pagatavošanas varianti ir daudzveidīgi. Šoreiz pagatavoju pēc Zvaigzne ABC grāmatā "Pavārskola. Mācāmies gatavot soli pa solim" publicētās receptes.
Sastāvdaļas (4 porcijām):
2 fenheļa sakneņi
1 buntīte jauno burkānu
500 g tomātu
2 sīpoli
2 ēdamk. olīveļļas
100 g gabaliņos sagriezta kūpināta šķiņķa
1 l dārzeņu buljona
malti melnie pipari
1 tējk. maltas saldās paprikas
2 tējk. kaltēta bazilika
40 g Parmas siera
daži svaigi bazilika zariņi
sāls
Pagatavošana:
Fenheļiem nogriež kātus, izgriež brūnos plankumus un atdala šķiedrainās ārlapas, pārgriež tos gareniski uz pusēm un izgriež kacenu. Lapas sagriež 1 cm biezās strēmelēs.
Burkānus notīra, noskalo un nomizo. Vispirms sagriež garenos salmiņos, pēc tam - gabaliņos. Tomātiem novelk miziņu un izņem sēklas. Sagriež gabaliņos. Sīpolus nomizo un smalki sakapā.
Katlā sakarsē eļļu un apcep šķiņķa gabaliņus kraukšķīgus. Pievieno sīpolus un sautē caurspīdīgus. Pievieno fenheļus un burkānus un sautē apm. 5 minūtes. Pielej buljonu. Pieber piparus, papriku un kaltēto baziliku. Sautē apm. 15 minūtes. Zupai pievieno tomātu gabaliņus un uzkarsē. Pēc garšas pievieno sāli.
Ar siera šķēlētāju vai dārzeņu mizojamo nazi saēvelē sieru.
Baziliku noskalo un nosusina. Noplūc lapiņas un sagriež smalkās strēmelēs.
Zupu lej šķīvjos, pārkaisa ar sieru un baziliku. Pasniedz uzreiz.