Kartupeļu sacepums jeb gratēns ar kūpinātu gaļu

Sastāvdaļas:

 

1kg kartupeļu
250g kūpinātas gaļas
200g Čedaras siera
300g krējuma
200ml piena
1 sīpols
10g mīksts sviests
2 ķiploka daiviņas
muskatrieksts
sāls, pipari

 

 

Pagatavošana:



Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Formu ietauko ar sviestu.
Kartupeļus nomizo, sagriež  pēc iespējas plānākās škēlēs. Gaļu sagriež kubiņos. Sīpolu nomizo, sagriež mazos kubiņos. Siera kārtai sieru sarīvē uz smalkās dārzeņu rīves, sajauc ar krējumu un sasmalcinātiem ķiplokiem.

Kartupeļus kārto pabiezā slānī (apmēram pusi no kartupeļiem) formas apakšā, tad pa virsu liek gaļu un sīpolus, apsedz ar vēl vienu kartupeļu slāni.


Pienu sajauc ar 200ml ūdens, pievieno pēc garšas sāli, svaigi maltus piparus un rīvētu muskatriekstu. Šo maisījumu uzlej kartupeļiem pa virsu. Liek cepeškrāsnī uz 1 stundu un 10-15 minūtēm. Formu apsedz ar vāku vai foliju.


Pēc šī laika noņem foliju vai vāku, uzklāj siera kārtu un cep vēl minūtes 15 (nu jau bez vāka) līdz siers kļuvis smuki brūns.

Pasniedz uzreiz.