️Tas bija vēl tajos laikos, kad debesis ar pirkstu varēja aizsniegt... Senie latvieši ir medījuši un medījuma gaļa ir viena no tradicionālām Latvijas garšam.
⠀
Es devos ceļojumā lai saprastu kā garšo Latvija tagad, mūsdienās, XXI gadsmitā. Nekas nav mainījies - briežu gaļa ir cieņā vēl aizvien.
⠀
Šī recepte ir no senām recepšu kladēm un to piedāvā Purnavu muiža ECO FOOD
Sastāvdaļas (6 porc.):
800-900g staltbrieža gaļa (langets)
200ml saldais krējums
125g sēnes
250g kūpināta cūkas krūtiņa
1 sīpols
5-6 ķiploka daiviņas
sviests
sāls, pipari
Pagatavošana (50 min.):
1. Gaļu sagriež 2cm biezās šķēlēs. Tad to saliek uz darba virsmas un izklapē. Gaļu pārliek traukā slāņos un katru slāni pārkaisa ar sāli, svaigi maltiem pipariem un sasmalcinātu ķiploka daiviņu. Trauku liek marinēties ledusskapī līdz nākamai dienai.
⠀
2. Sēnes un krūtiņu sagriež kubiņos. Sīpolu sagriež mazos kubiņos. Katlā ar biezu apakšu apcep gaļu, sīpolus un sēnes. Pēc garšas pievieno sāli un svaigi maltus piparus.
⠀
3. Tad apceptu gaļu liek uz iemarinētām brieža gaļas šķēlēm, satin un sastiprina ar koka irbulīti. Pildījums, kas paliek pāri, pārliek bļodā.
⠀
4. Tajā pašā katlā vai pannā izkausē sviestu un apcep "irbītes" no abām pusēm. Tad pielej 100g karsta ūdens, apsedz ar vāku un sautē 30 min. Pievieno pāri palikušo pildījumu, saldo krējumu, apmaisa, apsedz ar vāku un sautē vēl 10 min.
⠀
5. Irbītes pasniedz siltas ar piedevām, pārkaisot ar sasmalcinātiem zaļumiem.