Kādu laiciņu atpakaļ veikalā dzirdēju, kā omītes runāja, ka maize tik mīkla vien ir un cik tad to var štopēt, ka maize ir kaitīga un var palikt resns, ja to ēdīsi. Man gan maize garšo un es labprāt apēdu maizītes brokastīs vai atnākot no skolas kādu sendviču. Es gan parasti izvēlos maizi ar piedevām - ar klijām, ar sēklām, tagad modē ir ar dārzeņiem. Mamma stāstīja, ka agrāk tiešām labākā skaitījās maize no augstākā labuma miltiem un tai tiešām uzturvielas un vērtīgas īpašības bija diezgan maz. Agrāk vispār daudz aizspiedumu bija par ēdienu, kuri šobrīd skaitās mīti - piemēram, par ēšanu pēc 6, vai makaronu un kartupeļu kaitīgumu. Pēdējie zinātniskie pētījumi daudz ko ir jaunu atklājuši un mūsdienās maize ir vērtīgs šķiedrvielu un proteīnu avots.
Tad nu es savam šīsnedēļas pētījumam paņēmu divus maizes veidus - ar klijām un ar dārzeņiem. Abas maizes ir Fazer ražojums, abas ir kantainas. Tikai dārzeņu maizes ir par 50g mazāk, bet par kādiem 40 centiem dārgāka.
Tātad, Dārzeņu maize, ar pastinakiem un burkāniem, satur 34% dārzeņu, maz cukura un nesatur e-vielas. 100g satur 264 kcal un 1,5g cukura.
Spēkavota kliju tostermaize satur 4,8% klijas, maz cukura un nesatur e-vielas. 100g satur 239 kcal un 2,3g cukura.
Abām maizēm pamatā ir kviešu milti, taču dārzeņu maizei vēl klāt ir mannas milti un rudzu milti. Vēl ir pupiņu milti, bet tie šeit skaitās kā dārzeņi.
Kuru tad no šīm divām maizēm izvēlēties? Es, godīgi, izvēlos kliju maizi. Un tūlīt paskaidrošu kāpēc. Cik es te pētīju un cik daudz sapratu, tad vienā tādā maizes šķēlē dārzeņu daudzums ir tik niecīgs, ka to ēdot grūti būs pamanīt kādu reālu labumu veselībai. Toties klijas uzlabo vielmaiņu, attīra organismu un, ja ticēt Vikipēdijai, tad neliels kliju daudzums uzlabo maizes garšu un palīdz kuņģa un zarnu trakta darbībai. Līdz ieteicamai dienas devai te gan ir patālu (dienas deva ir 3 ēd.k. ), bet sākt ar kaut-ko vajag un pāris maizes šķēles brokastīs būs īsti laikā.