Kā radās Coca-Cola?

 

 

 


Oriģinālo Coca-Cola formulu (latviski var teikt koka-kola) tālajā 1886. gadā radīja farmaceits Džons Pembrtons. Toreiz viņš dienēja Konfederācijas armijā,  bija smagi ievainots, tāpēc ilgu laiku kā pretsāpju līdzekli lietoja morfīnu. Toreiz tā visus ārstēja. Taču Pembrtons meklēja iespēju tikt vaļā no narkotiku atkarības.

 

 

 

 

 

Viņš eksperimentēja ar kokas lapām - taisīja uzlējumu uz franču vīniem un tirgoja to kā toniku nervu slimību ārstēšanai. Pēc tam, kad viņa dzimatjā štatā bija pieņemts sausais likums, Pembrtons pamainīja dzēriena receptūru - vīna vietā tagad ir gāzēta limonāde. Tagad to tirgoja kā līdzekli pret neirostēniju, gastrītu, galvassāpēm, impotenci un atkarību no opija.

 

 

 

 

 

 

Sākumā dzēriens īpašu popularitāti neieguva. Pirmā gada ieņēmumi sasniedza vien 50 dolārus, bet izdevumi dzēriena pagatavošanai sasniedza 70 dolāri. Slaveno Coca-Cola logo uzzīmēja Pembrtona grāmatvedis Frenks Robinsons - viņam bija kaligrāfisks rokraksts. Popularitāti Coca-Cola ieguva, kad tiesības uz tās ražošanu 1888. gadā izpirka komersants vārdā Kendlers. Tieši Kendlers skaitās Coca-Cola kompānijas dibinātājs.

 

 

 


XX. gadsimta sākumā Amerikas sabiedrībā kļuva aktuāls jautājums par kokaīna lietošanu. 1903. gadā avīze «New York Tribune» nopublicēja skandalozu rakstu, kurā  vainoja Coca-Cola tajā, ka melnādāinie no nabadzīgajiem rajoniem pārdzeras Coca-Cola līdz bezsamaņai un tāpēc uzbrūk baltajiem. Kompānijai nācās mainīt receptūru - svaigas kokas lapas apstrādājā, lai "izspiestu" kokaīnu.

 

 

 

Slaveno pudeles dizainu 1915. gadā izdomāja dizaineris Erls Dins un pēc formas tā atgādina kakao augli. Pēc vienas leģendas viņš esot sajaucis koku ar kakao, pēc citas - bibliotēkā neko neesot atradis par koku un kolu. Lai pudele būtu stabila, tās apakšā ir izveidots paplašinājums.

 

 

 

Mūsdienās Coca-Colas sastāvā ir attīrīts gāzēts ūdens, cukurs, dabīga krāsviela karamele, kofeīns, skābuma regulātors un dabīgie aromatizatori. Un dabīgas garšvielas. Precīzs garšvielu sastāvs ir komercnoslēpums un tā formula glabājās SunTrustBanks galvenajā filiālē. Tā runā, ka tikai diviem cilvekiem pasaulē ir pieeja šim noslēpumam - un katram no viņiem ir zināma tikai puse. Taču patiesībā, abi zin precīzu kolas sastāvu un ir vēl vairāki cilvēki, kas iepazīstināti ar izgatavošanas procesu.