Jāņu siers. Kuru likt galdā?

Jāņu siers ir ierakstīts Eiropas Tradicionālo produktu reģistrā (Traditional Speciality Guaranteed) un sieru ar šādu nosaukumu un pēc konkrētas receptes drīkst ražot tikai seši Latvijas uzņēmumi. Pašlaik veikalu plauktos ar nosaukumu "Jāņu siers" atrodami vien Jaunpils, Straupes, Rankas, Dundagas, Lazdonas un Valmieras piensaimnieku ražotie sieri.

 

Taču daudzi no mums par Jāņu sieru dēvē vienkārši sieru ar ķiemenēm. Ja mēs nepievēršam uzmanību etiķetēm un paļaujamies uz galveno faktoru - garšu? Kurš siers liekas gardāks? Šajā rakstā ir minēts mans subjektīais viedoklis un es nevēlos ne ieteikt, ne atrunāt.

Siers LĪGO (AS "Latgales piens") Sastāvs: piens, ķimenes, sāls, krāsviela. Kalorijas - 207Kcal uz 100g (tauki -10,6g, olbaltumvielas - 24,7g, ogļhidrāti - 2,6g, no tiem cukurs - 2,6g, sāls - 0,2g).
Kārtīgs ķimeņu siers, es teiktu pieredzējušas saimnieces siers. Ķimenes it-kā ir, bet jūt vairāk pēcgaršā. Godīgi sakot, apēdot sieru garša aizmirstās.

 

Siers ar ķimenēm (AS "Cesvaines piens") Sastāvs: piens, ķimenes, sāls, cietinātājs, ieraugs, krāsviela. Kalorijas - 350kCal uz 100g (tauki - 26,0g, ogļhidrāti 0g, no tiem cukurs 0g, olbaltumvielas - 27,0g, sāls - 1,3g).
Pēc garšas ļoti atgādina Krievijas sieru, tikai ar ķimenēm. Ķimenes ar aci redzu, bet praktiski nejūtu. Es uzreiz varētu noteikt, ka tas ir siers no kādas palielas rūpinīcas. Nav tāda mājas siera piegarša.

 

Talsu ritulis ķimeņu (AS "Talsu piensaimnieks") Sastāvs: piens, ieraugs, ferments, sāls, cietinātājs, krāsviela, garšvielu maisījums. Kalorijas - 332kCal uz 100g (tauki - 25,3g, ogļhidrāti 0,1g, no tiem cukurs 0g, olbaltumvielas - 25,1g, sāls - 1,3g).
Pēc garšas diezgan līdzīgs Cesvaines sieram, tikai vairāk jūt ķimenes. Mēreni sāļs, garšīgs.

 

Jāņu siers (AS "Valmieras piens") Sastāvs: vājpiena biezpiens, sviests, olas, sāls, ķimenes, krāsviela. Kalorijas - 206kCal uz 100g (tauki - 8,2g, ogļhidrāti 2,0g, no tiem cukurs 2,0g, olbaltumvielas - 31,0g, sāls - 1,5g).
Šis siers ir tas, par kuru var teikt īsts Jāņu siers. Un Valmiera ir viena no siera darītavām, kura var oficiāli lietot šo lepno nosaukumu. Ne mājas siers, bet rūpnieciski ražots. Atšķiras pēc garšas no visiem iepriekšējiem sieriem. Ļoti mīksts,  pat līp pie zobiem. Labs sāls balans, kaut-kur fonā jūtamas ķimenes. 

 

Jāņu siers (AS "Jaunpils pienotava") Sastāvs: vājpiens, vājpiena biezpiens, sviests, salds krējums, olas, sāls, ķimenes, krāsviela. Kalorijas - 206kCal uz 100g (tauki - 8,5g, ogļhidrāti 3,3g, no tiem cukurs 1,0g, olbaltumvielas - 31,0g, sāls - 1,5g).
Arī šis siers var saukties par Jāņu, jo ražots Jaunpils pienotavā. Ļoti sauss siers, labi jūt ķimenes. Ļoti labs sāls un ķimeņu balans. Kaut-gan pliku sausu sieru daudz neapēdīsi.

 

LīgoSiers (AS "Latgales piens") Sastāvs: piens, ķimenes, sāls, krāsviela. Kalorijas - 207kCal uz 100g (tauki - 10,6g, ogļhidrāti 2,6g, no tiem cukurs 2,6g, olbaltumvielas - 24,7g, sāls - 0,2g).
O, šis noteikti atšķiras no visiem sieriem. Svaigs, pavisam svaigs. Labi jūt pienu. Bez garšas, bez sāls, salds. Šāds siers parasti sanāk pieredzējušām saimniecēm))) Ir viens pluss - šo sieru var likt uz grila un cept. Pavisam noteikti nav jāņu siers, bet galīgi norakstīt viņu nevajag - sava burvība tam ir.

 

Rankas Jāņu siers (AS "Rankas piens") Sastāvs: vājpiens, vājpiena biezpiens, sviests, olu masa, sāls, ķimenes, krāsviela. Kalorijas - 203kCal uz 100g (tauki - 8,1g, ogļhidrāti 1,4g, no tiem cukurs 1,4g, olbaltumvielas - 31,1g, sāls - 1,2g).

Vēl viens oficiāli atzīts Jāņu siers. Uzreiz krīt acīs krāsa - koši dzeltena. Sāļš, mīksts. Pēc struktūras līdzīgs plastilīnam. Labi jūtamas ķimenes.

 

Ievas siers ar ķimenēm (ZS "Vecsiljāņi")  Diemžēl, šeit ar sastāvu un kalorijām padalīties nevarēšu, jo nekur to neatradu. Zinu, ka siers tiek ražots no tikko slaukta govs piena un vienīgais no visiem, par kuru es varētu teikt - roku darbs. Jā, tā ir paliela ražotne, bet stāsts un mārketings tiek veidots tā, ka rodas iespaids, ka tas ir tas īstais handmade siers.

Pēc garšas atpazinu uzreiz! Vienīgais cietais siers, garšīgs, pikants, foršs siers. Jā, par Jāņu sieru es to nesauktu, bet par manu ķimeņu sieru favorītu gan!

 

Rankas Ķimeņu siers (AS "Rankas piens") Sastāvs: vājpiens, vājpiena biezpiens, sviests, olu masa, sāls, ķimenes, krāsviela. Kalorijas - 203kCal uz 100g (tauki - 8,1g, ogļhidrāti 1,4g, no tiem cukurs 1,4g, olbaltumvielas - 31,1g, sāls - 1,2g).

Ha-ha-ha! Šis ir tāds rotaļu siers, līdzīgi kā meitenes spēlējās ar leļļu tauciņiem un mājiņām. Taču sastāvs un uzturvērtība ir identisks Jāņu Rankas sieram.  Varu minēt, ka šis ir svaigāks, nenoturēts līdz galam. Kaut-gan es tās tehnoloģijasīsti  nepārzinu.  Vienīgias - nav tik dzeltens pēc krāsas. Jāņu rītā forši brokastīs smērējams uz maizītes.

Vienīgais siers, kuram visa informācija uz iepakojuma atkārtota angliski. Arī iepakojums skaisti krāsains. Foršs suvenīrs no Latvijas. Malači!

Jāņu prieks (ražots Vācijā pēc AS "Latvijas piens" pasūtījuma) Sastāvs: piens, sāls, ķimenes, cietinātājs, krāsviela, recinātājs, ieraugs. Kalorijas - 364kCal uz 100g (tauki - 30,0g, ogļhidrāti 0,5g, no tiem cukurs 0,5g, olbaltumvielas - 23,0g, sāls - 1,75g).
Vienīgais siers, kas nav ražots Latvijā un arī vienīgais, kas sagriezts šķēlītēs. Klasisks, vienkāršs siers. Šis siers labi kūst, tāpēc ja ieplānots kāds latviskāks burgers, tad šis būs gana labs.

 

Nu kādi tad šoreiz būs mani secinājumi? Es neesmu Jāņu sieru cienītājs, jo man negaršo sausi produkti, bez garšas un tieši tāds man šķiet īsts Jāņu siers. Arī pašsietie sieri man negaršo (tā saucamie jaunie sieri). Priekš manis siers ir kārtīgs, nogatavināts, piesātināts pēc garšas, siers. Un šeit komplimentus saņem Ievas siers. Arī Trikātas siers var izpelnīties manu uzslavu. Vienīgi, Trikātas siers ražots Vācijā, bet kam tas traucē, tas pats vainīgs )))

 

Un tagad tomēr pāriešu pie sieriem, ko mēs saucam par Jāņu sieru. Labākie manā uztverē ir Valmieras siers un Jaunpils siers. Manā izpratnē klasiski Jāņu sieri. Jā, ikdienā es tos neizvēlētos un uz sava galda neliktu. Kāpēc? Tāpēc, ka es neesmu gatavs likt galdā to, kas nav garšīgs, ko neviens neēd, bet toties tā ir tradīcija. Un tad viebties un ēst. Manuprāt, vinnēs tie uzņēmumi, kas radīs garšīgu ķimeņu sieru, skaisti un gaumīgi noformēs un pieliks klāt vēl stāstu.

 

Piedodiet, latviešu tradīciju cienītāji un īstenie latvieši, bet šoreiz es izvēlos to, kas ir garšīgs!

 

P.S. Tikai tagad pamanīju, ka man ir divi Latgales Līgo sieri.  Viens bija sverams, otrs - skaistā iepakojumā. Nezinu, vai tas ir atkarīgs no partijas, vai no iepakojuma, bet man liekas, ka starpība garšā ir.