Pateicoties ēdienu daudzveidībai un garšu izsmalcinātībai turku virtuve tiek uzskatīta par vienu no trim bagātākajām virtuvēm pasaulē. Tās noslēpumi ir saglabāti kopš seniem laikiem un ir labi zināmi katrai turku saimniecei. Turku virtuves piedāvājumā var atrast visu: dažādas uzkodas, salātus, izsmalcinātus desertus, vienkārši pagatavojumus ēdienus un tādus ēdienus, kurus spēj pagatavot tikai augstas klases pavāri restorānos un kulinārijas meistari. Katrs Turcijas novads var palielīties ar savu īpašo firmas ēdienu.
Pretēji izplatītajam viedoklim, ka turku ēdieni ir pikanti un trekni, gatavošanas procesā garšvielas tiek lietotas diezgan mēreni. Katram ēdienam ir savs noteiktais garšvielu "kokteilis". Bez tam, turku virtuve ir piemērota veģetāriešiem un veselīga dzīves veida piekritējiem.
Nekādā gadījumā nevērtējiet turku virtuvi, balstoties uz viesnīcu ēdināšanas sistēmas piedāvājumu - "viss iekļauts". Tas ir atsevišķs, speciāli izstrādāts piedāvājums, kurā ir tikai daži vietējās virtuves elementi. Diemžēl, dažu produktu nepieejamības dēļ, ne visus turku virtuves ēdienus ir iespējams pagatavot pie mums.
Turcijā vēl neesmu bijis, bet turku virtuve iepazīta vairākkārt. Rīgā apmeklētas dažādas ēstuves, kuras sevi dēvē par "turku virtuves" tradīciju nesējiem. Man garšo, jo uz ātrajām ēstuvēm kā McDonalds, Hesburger dodos ļoti reti. Vecāki mani parasti atrunā un piedāvā citas alternatīvas. Arī šajā reizē bija tieši tā. Esot pašā Rīgas centrā, radās vēlme kādā iekost.... un, kā reize, bijām netālu no Brīvības ielas 93, kur salīdzinoši nesen atvēries "Stambula Kebabi". Tika nolemts - dodamies turp!
Teikšu uzreiz, ir redzētas plašākas un krāšņākas telpas. Diezgan piedūmota (cepšanas procesā) maza telpa, kur ar jūtamu turku akcentu krievu valodā ar mums aprunājās aiz letes esošais vīrs. Apkalpošanas ziņā arī jocīga vieta, jo vīrs vairākas reizes gan mums, gan citiem apmeklētājiem pārjautāja vai ko likt to un šito, vai asāku vai maigāku vēlamies. Un radās tāda sajūta, ka mēs neesam klienti, bet gan atnācām ciemos pie draugiem.
Mūsu izvēle šoreiz durum ar liellopa gaļu, kebaba plate ar vistas gaļu, pita ar liellopa gaļu. Paņēmām arī turku kolu un dzērienu Airan (uz jogurta bāzes).
Durumam kāds bija apēdis turku maizi, līdz ar to piedāvāja durumu salikt kārbiņā ar rīsiem. Mamma gribēja izvēlēties vistas gaļu, bet saimnieks ļoti slavēja un ieteica ņemt tieši liellopu, jo esot ļoti jauns lops un gaļa būšot sulīga un mīksta.
Un jāsaka, viss bija pasakaini garšīgs!
Patiešām, ja nemeklējat greznu interjeru un jūsu mērķis ir izbaudīt garšīgu maltīti, tad šeit noteikti ir vērts ienākt un notiesāt kādu kebabu. Jāmin fakts, kad taisījāmies prom, mums saimnieks piedāvāja tēju. Jā, tā vienkārši un pilnīgi bezmaksas. Viņš vēlējās mūs uzcienāt, bet šajā reizē atteicāmies, jo mūs gaidīja ziemīga pastaiga pa Rīgas Zooloģisko dārzu, bet tas jau ir pavisam cits stāsts....