Gadsimta olas jeb tūkstošgades olas ir izplatīta uzkoda Ķīnā un valstīs ar vēsturiski spēcīgām Ķīnas kultūras ietekmēm (Dienvidaustrumāzija, zināmā mērā Japāna un Koreja).
Parasti tā ir pīles vai vistas ola (retāk izmanto paipalu olas), kas vairākus mēnešus noturēta īpašā garšvielu - zāļu un mālu maisijumā, turklāt māls tiek klāts tik biezā kārtā, lai olai netiktu klāt gaiss un tā nesāktu bojāties.
Parasti simtgades olas tiek lietotas uzturā bez papildus gatavošanas. Visbiežāk tās tiek pasniegtas kā atsevišķas uzkodas, sagrieztas šķēlītēs. Tās ierasti pasniedz ar sojas vai austeres mērci. Dažreiz simtgades olas izmanto kā salātu un citu kompleksu ēdienu sastāvdaļu. Piemēram, Ķīnā un Dienvidaustrumu Āzijas valstīs smalki sagrieztas simtgades olas samērā bieži tiek pievienotas rīsu putrai.
Ķīmisko procesu rezultātā ola iegūst spēcīgu sārmu aromātu. Es gan to nesajutu. Manuprāt, tā smaržo vienkārši pēc sojas.
Olu gatavošanas process ilgst aptuveni 3-4 mēneši. Pareizi sagatavotās simtgades olās baltums iegūst elastīgu tekstūru un kļūst tumši brūns un caurspīdīgs. Dzeltenums kļūst krēmīgs, tumšs (no gaiši pelēka līdz gandrīz melnam ar zaļganu nokrāsu).