Ir vairāki kritēriji pēc kuriem izvēlēties sev piemērotāko nazi.
Pirmais ir mērķis. Kam tieši vajadzīgs nazis? Vai jums ir nepieciešams universāls instruments vai nazis, kas paredzēts dārzeņiem, gaļai, zivīm, maizei vai citiem produktiem? Šis ir galvenais “sākuma punkts”, pēc kura var pāriet pie nākamajiem kritērijiem.
Tālāk uzmanība jāpievērš asmens materiālam (tā var būt keramika vai dažādi metālu sakausējumi) un roktura materiālam (visbiežāk tiek izmantota plastmasa, koks un metāli), naža montāžas kvalitātei, asināšanas kvalitātei. Izvēloties nazi, varat arī tuvāk iepazīt ražotāja zīmolu un uzzināt par tā īpašībām. Un vēl – nazi būtu labi ne tikai vizuāli novērtēt, bet arī paturēt to rokās, lai saprastu cik tas ir ērts konkrēti jums.
Sāciet ar savām vajadzībām virtuvē
Šefa nazis, pazīstams arī kā pavāra nazis. Izmēra un funkcionalitātes ziņā šis nazis var pretendēt uz galvenā naža titulu. To var atpazīt pēc diezgan plata un līdz pat 30 centimetru gara asmeņa. Ar šefa nazi var sagriezt gaļu, augļus, dārzeņus, garšaugus, sēnes. To nav nepieciešams katru reizi cilāt, pietiek viegli pārvietot asmeni gar dēli.
Universālais nazis ir vēl viens no "šefpavāra trijotnes". Tā nosaukums runā pats par sevi: ar šādu nazi var ērti sagriezt lielāko daļu izstrādājumu, kas nonāk virtuvē. Universālajiem nažiem ir garš, ass asmens, kura garums ir no 12 līdz 15 cm, tas ir mazāks par šefpavāra nazi, taču tas joprojām var daudz paveikt.
Dārzeņu nazis starp trim galvenajiem šis ir mazākais nazis. Tam ir mazs 10 cm asmens, kas sašaurinās uz galu. Tā forma un garums veidots tā, lai ar šādu nazi būtu ērti nomizot dārzeņus (kā arī augļus) un nogriezt nevajadzīgās daļas.
Gaļas nazis ir atsevišķs instruments ar savām īpašībām. Šis nazis ar plānu un diezgan garu asmeni, obligāti metāla (svarīgi, lai gaļas nazis būtu nedaudz elastīgs, tāpēc keramikas asmens nederēs), gludu griešanas malu, kā arī ērtu ergonomisku rokturi, kas novērsīs plaukstas locītavas pārslodzi.
Savukārt, maizes nazim ir nepieciešami zobi maizes griešanai. Šī funkcija ir ļoti ērta praksē, ja nepieciešams sagriezt maizi vai, piemēram, nogriezt pīrāga gabalu. Šis nazis ļaus pārgriezt cieto maizes garozu, nesasmalcinot mīkstumu – katra šķēle saglabās estētisku izskatu. Starp citu, ar to var griezt arī meloni, arbūzu, ananāsu, tāpēc nevajag paļauties tikai uz nosaukumu. Vēl ir cirvītis, kas tiek galā ar grūtākiem uzdevumiem un palīdz sadalīt gaļu ar kauliem.
Filejas nazis izceļas ar garumu līdz 35 cm un plānu, asu un elastīgu asmeni, kas ļauj atdalīt zivju fileju no ādas. Tas ir lieliski piemērots arī mājputnu gaļas apstrādei.
Ļoti dažādi ir siera naži - stīgu nazis, mīkstam sieram, cietam sieram, siera ēvele, nazis leilām siera galvām utt.
Sviesta nazis atšķiras ar neuzasinātu asmeni, ņemot vērā sviesta maigo tekstūru.
Picas griezējs - vēl viens interesants naža veids metāla riteņa formā ar asām malām.
Jāatzīmē arī tomātu nazis: to var atpazīt pēc dakšveida gala. Šī detaļa ir domāta ērtībai – pēc tomātu sagriešanas ar šo galu var paņemt gabaliņus un pārnest uz pannas vai šķīvja.
Starpība ir arī materiālā, no kura izgatavots naža asmenes. Dažādi tērauda veidi un katram ir savas priekšrocības. Ko izvēlēties savai virtuvei?
Oglekļa tērauds ir dzelzs un oglekļa sakausējums. Šis tērauds satur līdz 2% oglekļa, kas padara nažus īpaši izturīgus. Oglekļa tērauda asmens praktiski nenolietojas un ilgstoši paliek ass - šādam asmenim nav nepieciešama bieža asināšana. Vēl viena priekšrocība - oglekļa tērauds ir pieejamāks pēc cenas.
Nerūsējošais tērauds. Neskatoties uz nosaukumu, šis tērauds var rūsēt. Tiesa, tas notiek ļoti reti – kad nazis ilgstoši atrodas ūdenī vai mitrā vidē. Svarīgi paturēt prātā, ka nerūsējošā tērauda naži ātri kļūst truli, bet tos viegli asināt pašam.
Daudzi ir dzirdējuši par Damaskas tēraudu, bet nezina, ar ko tieši tas ir slavens. Damaskas tērauds ir daudzslāņu materiāls, kas izgatavots, mainot tērauda slāņus ar dažādu ķīmisko sastāvu. No Damaskas tērauda izgatavotie naži ir ļoti izturīgi un asi. Tajā pašā laikā šādu nažu cena ir augsta, tāpēc biežāk tiek izmantoti virtuves naži, kas izgatavoti no citiem, lētākiem tērauda veidiem.
Alternatīva metāla nažiem ir keramikas naži. Tie ir ārkārtīgi asi (liels pluss, griežot mīkstus ēdienus - augļus, dārzeņus un citus), tos ir viegli asināt, un tie nerūsē. Viens trūkums tiem ir - tie ir trausli.
Lai nazis ilgāk būtu ass, jāievēro kopšanas un uzglabāšanas noteikumi:
1. Nelieciet nažus kopējās atvilktnēs, kur glabājas karotes, dakšiņas un citi trauki. Izmantojiet īpašus statīvus.
2. Mazgājiet nažus uzreiz pēc lietošanas, negaidot, līdz uz asmeņa ir nožuvušas pārtikas daļiņas. Labāk to darīt ar rokām, nevis trauku mazgājamā mašīnā. Lūdzu, ņemiet vērā: nažus, kas izgatavoti no oglekļa tērauda, un nažus ar rokturiem, kas izgatavoti no dabīgiem materiāliem (piemēram, koka), nevar mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā.
3. Naži pēc lietošanas jānoslauka un nekavējoties pēc mazgāšanas jānoliek atpakaļ uz statīva.
4. Grieziet ēdienu uz dēļiem, kas izgatavoti no mīksta koka vai mīkstas plastmasas. Asmens ātri zaudē savu asumu, ja strādājat uz stikla vai akrila dēļa.
5. Sagriezto ēdienu uz dēļa pastum uz sāniem nevis ar griešanas malu, bet ar naža neaso daļu.
Pamata ieteikumi virtuves naža izvēlei
Izlem, kādam nolūkam tev nepieciešams nazis. Sākumā var iztikt ar standarta “šefpavāra trijnieku” un pēc tam meklēt specializētākus nažus.
Izvēloties asmens materiālu, izvērtē visus plusus un mīnusus. Keramika izskatās estētiski un patīkami un ilgstoši saglabā savu asumu, taču šādi asmeņi ir trausli. Nerūsējošais tērauds ir viegli kopjams, taču tas ātri kļūst neass. Oglekļa tērauda nazim jāpievērš uzmanība apkopei, taču tā ir ļoti izturīga.
Roktura materiālam jābūt ērtam. Izvēlies to, kas neslīd rokā.
Padomā, vai tavam nazim būs nepieciešami papildu “gadžeti”: nažu asināmais un statīvs.
Noteikti ievēro uzglabāšanas un kopšanas noteikumus, lai tavi naži kalpotu pēc iespējas ilgāk.