Iespējams, asākās mērces, kas ražotas Latvijā

Es esmu pieredzējis asu ēdienu cienītājs, un problēma ar kuru bieži esmu sastapies ir sekojoša: Pasūtu ēdienu ar domu, ka jauzēd kaut-kas ass, izvēlos vienu no asākajām opcijām, bet tad kad tas nonāk manā mutē, saprotu, ka tas ir "latviešu" ass. Nu kas mums latviešiem skaitās ass? Sinepes, mārrutki, halapenjo. Jebkas asāks par šiem trim vidējam latvietim būtu neprāts. Tas pats ar mērcēm, iepriekš minētajam pasūtītajam ēdienam nav jēgas pilināt klāt lielveikalos pirktās asās mērces, jo tās arī praktiski nav asas. Toties, tagad ir risinājums. Latvijā ražotas asas mērces, kas tik tiešām ir asas - Svilis. Viņi dzirdēja manas sūdzības un nosūtīja man lielu daļu viņu ražoto mērču. Taču mēs vienojāmies, es publicēšu savu viedokli, lai kāds viņš būtu.

Šeit būs apkopotas manas domas par šim mērcēm, no mazāk asās uz asāko:

🌶 Simple Jalapeno - Šis noteikti nebūs mans, nosaukums ļoti atbilstošs, "Vienkāršs Halapenjo". Laims, halapenjo, un nekas cits. Man personīgi patīk nedaudz sarežģītāka garšu buķete, bet tad kad gribās iedot tādu nelielu "Uf!" ēdienam, šis varētu būt tieši tas, ko vajag.

 

🌶 Spicy Plum - Otrā vājākā mērce ko piedāvā Svilis, un mēs jau esam nonākuši pie aptuvenā "latviešu asuma" stop-punkta. Asums paliek kakla aizmugurē, un uz mēles ilgi paliek plūmju un sīpolu garša. Visticamāk šī kļūs par to mērci ko es vienošu klāt visiem ēdieniem, ļoti universāla garša, kas sader ar visu.

 

🌶 Torched Jalapeno - Garšo tīri pēc halapenjo, atkal, lai gan ir garšīgi, šis nav ko es ieslidinātu savā pirkumu grozā.

 

🌶 Dill With It - Tiešām diļļaina mērce, es gan nezinu cik bieži Roberto ēd asus ēdienus, bet alternatīva nosaukumam šai mērcei varētu būt "Meloni Murgs". Mērce Latvietim, kas nebaidās no izaicinājuma.

 

🌶 Wolf Sauce - Arī ļoti Latviska mērce, jūtu daudz ķimenes, domāju šo vajadzētu lietot tieši ar grilētiem ēdieniem. Runājot par asumu, atstāj ilgstošu karstumu uz lūpām.

 

🌶  Garlic Chili - Es esmu Ķiplokelpas Komandieris, ķiplokus receptēs izmantoju cik bieži vien varu, un speciāli taisu pēc iespējas nešpetnākus ēdienus, un šī mērce ir viena no tām kas šo vēlmi pēc ķiplokiem var veldzēt. 50% no mērces satura ir ķiploki, un asums uzreiz ar tevi iepazīstās personīgā līmenī. Mērce noteikti iegūst vietu manā personīgajā Svilis Top 3.

 

🌶 Blueberry Bill - Atverot pudeli, lēnām pie nāss piezogas habanero aromāts, kas brīdina par mērces raksturu. Taču pats asums nepielavās, tas uzreiz uzbrūk. Ar airi un pa muti! Brutāli, bet ar stilu! Šis ir tas ko es sagaidu no asas mērces, vai asa ēdiena, tas nav pārmērīgi ass, garšu jūt, bet liek pasvīst, mute piepildās ar siekalām, un krūtīs, pierē, siltuma sajūta. Mērce balstās uz melleņu noti, taču tā ir vairāk skāba, nekā salda. Ar pāris pilieniem pilnīgi pietiek. (Deguns izšņaukts: 1).

 

🌶 Ave Hab - Saldskāba mērce ar izteiktu aveņu garšu. Nepieredzējušiem, vārguļiem un maigajiem es šo mērci neieteiktu. Šeit lielākai daļai būtu grūtības uzlikt sedlus, ne tikai to dabūt mierīgā riksī. Kārtīgs ērzelis, nevis kumeliņš.  Asums šoreiz paliek uz mēles, un nelaiž vaļā. Pirmās pāris sekundes mērce pēc garšas ir ļoti draudzīga un laipna, bet lēnām tu jūti ka tā tomēr bija tikai ilūzija, un šī mērce nabūt nav draudzīgi noskaņota. Tā pārbaudīs tavas spējas un nākamo minūti tu pavadi šņaucot degunu. (Deguns izšņaukts: 2,3).

 

🌶 Animal Power - Svilis asākā mērce, 9 dažādi pipari, ieskaitot slaveno Karolīna rīperu (Carolina Reaper), tā senci, "spoku" piparu, un citus piparus, kuru nosaukumi tik tiešām biedē. Čūskas nāve, moruga skorpions, smadzeņu izsijāšana... Šī ir tā mērce kuru jānogaršo intereses pēc, un tad tā tiek izmantota tikai šķaidītā veidā, vai draugu kompānijā kad gribās par kāda ciešanām pasmieties (tikai tādos gadījumos zināt, es neesmu idejas autors un neuzņemos atbildību par to, kas var notikt. Deguns izšņaukts 4,5,6,7)

 

🌶 Hellion -  Manai mēlei Animal Power bija daudz niknāks. Šī mērce ir mans Svilis favorīts. Tomēr tā ir asa, ja vērtējam pēc skalas, es teiktu ka 8/10. Galvenā sastāvdaļa ir rums, kā spēcīgā garša ir vienlīdzīga ar mērces asumu. Nekad neesmu garšojis līdzīgu mērci, tā tik tiešām ir unikāla.

 

Beidzot man ir vesels arsenāls ar tiešām asām un arī garšīgām mērcēm, ko izmantot. Atzīšos, aizņemtības dēļ raksts tapa ilgāk nekā paredzēts, bet tas ļāva man iepazīt mērces un izklāstīt objektīvu vērtējumu.

SVILIS mērces var iegādāties šeit.