Esplanādē tautu pulcē aukstās zupas degustācija

Sestdien, 29. jūnijā, atsaucoties manam un Toma Barona Lūķa aicinājumam panākt Latvijas un Lietuvas kulinārijas cepiena mierizlīgumu – Esplanādē aizvadīta Latvijas aukstās zupas tautas degustācija. Pusotras stundas laikā, pulcējoties ap 200 dažādu paaudžu cilvēkiem, tika izdalītas piecsimt aukstās zupas porcijas.

 

Karstuma tveicē, vēloties atveldzēties ar auksto zupu, interesentu netrūka. Pirmie degustatori Esplanādē pie OlyBet Sports Bar fanu zonas telts, kur auksto zupu visu klātesošo priekšā gatavoju es un mana komanda. Pirmie aukstās zupas tīkotāji jau sāka pulcēties labu laiku pirms izsludinātā pasākuma norises laika. Savukārt, pašā degustācijā aukstās zupas tika izķertas ļoti ātri.

Jāatzīst, ka tauta degustācijā Latvijas auksto zupu novērtējusi atzinīgi. Pasākumā izskanēja arī viedoklis, ka latviešiem, līdzīgi kā to nesen darīja leiši, arī būtu jārīko savs aukstās zupas festivāls.

 

Pasākuma ideja radās manam draugam Tomam Baronam Lūķim. Piekritu momentā, jo kā var atteikties no iniciatīvas, kurā ir viss, kas cilvēkus priecē? Pasākums pie Esplanādes izdevās. Sacensība, garšas, pozitīvas emocijas un iespēja sanākt kopā, lai vienotos kopīgam mērķim. Šis pasākums ir vairāk par mieru, saticību un draudzīgu kaimiņu būšanu. Var jau sarakstīt dziesmu, kurā Tu noniecini otra spējas un varēšanu, izcel sevi un savu pārākumu, bet tad gaidi tādu pašu atbildi. Taču mēs nolēmām iet citu ceļu. Mēs aicinām uz izlīgumu. Mēs aicinām brāļus lietuviešus atzīt, ka mūsu zupas versija nav ne par pilīti sliktāka par viņu aukstās zupas versiju, un samierināties ar faktu, ka mēs esam spēcīgi savās kulinārajās izpausmēs un spējā novērtēt labi pagatavotu auksto zupu. Mēs nedzenamies pēc tituliem, mēs, latvieši, zinām kas esam un ko varam. Mēs mūsu kaimiņiem vēlamies parādīt, ka esam par mieru visā pasaulē un par draudzīgām kaimiņu būšanām. Vai mums tas izdosies, rādīs laiks. Taču jau pavisam drīz mēs brauksim uz Lietuvu, lai satiktos ar lietuviešu aukstās zupas cienītājiem.

 

Ņemot vērā, ka ne visiem bija iespēja ierasties uz aukstās zupas tautas degustāciju klātienē – Es ar savu komandu nolēmām to nogādāt valsts sociālās aprūpes centriem, personīgi piegādājot divdesmit litrus aukstās zupas centriem “Teika” un “Jugla”. Pirmajā centrā mīt bērni (abu dzimumu) ar garīga rakstura traucējumiem, kuri turpina izglītības programmas apguvi, I un II grupas invalīdi, savukārt otrajā centrā uzturas personas ar redzes invaliditāti.

 

“Sazvanoties ar “Teiku” un “Juglu” – mums par prieku centru personāls bija lietas kursā gan par aukstās zupas cepienu, gan par aizvadīto tautas degustāciju Pipara vadībā. Lai arī izrādījās, ka centra iemītniekus mēs nedrīkstam pabarot normatīvo aktu prasību dēļ,  mēs auksto zupu devām degustēt centra darbiniekiem. Esam gandarīti, ka mūsu iecere īstenojās, un ar gardu aukstās zupas malku izdevās iepriecināt tos, kuru ikdiena paiet rūpēs par citiem,”

saka Toms Barons Lūķis, aukstās zupas tautas degustācijas līdzautors un pasākuma koordinators.

 

Pansionātu, slimnīcu un bērnu namu apmeklējumi man personīgi vienmēr rada nelielu iekšēju satraukumu, jo vienmēr nepamet sajūta, ka šos cilvēkus traucējam. Taču šoreiz aukstās zupas kā cienastu vedām komandā ar Tomu un Armandu un tas patiesi izvērtās jautrā piedzīvojumā. Es ceru, ka visiem garšoja mūsu gatavotā aukstā zupa! Neslēpšu, ka ar katru dienu aizvien vairāk pieaug bažas, kā mūs uzņems Lietuvā, jo no tā zināmā mērā būs atkarīgs, kā izvērtīsies lielais aukstās zupas festivāls, ar kuru esam iecerējuši sagaidīt nākamo, 2025. gada vasaru.

 

Jau tuvākajā laikā, lai panāktu Latvijas un Lietuvas aukstās zupas konflikta noregulējumu, es ar savu komandu kā mierizlīguma žestu vairākas aukstās zupas porcijas personīgi nogādāsim mūsu dienvidu kaimiņiem – Viļņas aukstās zupas festivāla (angļu val. Vilnius Pink Soup Fest) organizatoriem. Pietam, atsaucoties uz daudzu cilvēku iedrošinājumu, pirmais aukstās zupas festivāls nākamgad varētu notikt arī Rīgā.

 

 

Foto: Jānis Knāķis