Tējas sēnes dzēriens "Dr. Kombucha"

Kādā veikalā pamanīju limonādes pudelīti ar uzrakstu "Tējas sēnes dzēriens Dr. Kombucha". Par tādu tējas sēni nebiju dzirdējis, bet vecāki pastāstīja, ka kādreiz tādas sēnes audzēja gandrīz katrā mājā trīslitru burkās.  Un skaitījās ļoti veselīgs dzēriens! Garšojis es tādu tējas sēni nekad nebiju. Un te vēl akcijas cena - nepilns euro par pudelīti. Nolēmu iegādāties un nodegustēt.

 

Tētis sacīja, ka cik zinot, tad tējas sēne nepakļaujas rūpnieciskajai ražošanai un to varot iegūt vien no citiem "tējas sēņu" audzētājiem. Šajā gadījumā īpaši vajagot izpētīt informāciju uz etiķetes.

 

Sāku ar šī dzēriena ražotāja "Bauskas alus" mājas lapā atrodamo informāciju. Tajā par šo dzērienu minēts:

 

Tējas sēnes dzēriens ir pazīstams daudzām tautām no seniem laikiem. To uzskata par patiesu dzīvības eliksīru. Tautas medicīnā to iesaka organisma imūnsistēmas, zarnu trakta darbības uzlabošanai un kā detoksikācijas līdzekli. Līdz šim tējas sēnes dzērienu gatavoja galvenokārt mājas apstākļos.
Rūpnieciski SIA “Bauskas alus” izgatavotais tējas sēnes dzēriens D. Kombucha:

  •      100 % raudzēts,
  •      dabīgs dzēriens ar viegli dzirkstošām, veldzējošām un tonizējošām īpašībām,
  •      nesatur konservantus,
  •      salīdzinot ar citiem atspirdzinošajiem dzērieniem, tajā ir ievērojami zemāks cukura saturs.

Dzērienu gatavo no saldinātas tējas un raudzē ar mikroorganismu asociāciju, kurā vienlaikus darbojas raugs un etiķskābes baktērijas. Raugi ražo etanolu, kuru etiķskābes baktērijas pārveido etiķskābē.  Abu mikroorganismu darbības rezultātā veidojas dzēriens ar nozīmīgām bioloģiski aktīvajām vielām kā dažādas organiskās skābes, enzīmi un vitamīni, kam ir svarīga loma cilvēka organismā notiekošajos vielmaiņas procesos.

 

Diezgan tehniska informācija, bet cik var noprast, tiek piedāvāts dabīgi raudzēts dzēriens ar samazinātu cukura daudzumu un bez konservantiem - šīs tik ierastās un bieži sastopamās frāzes.


Bet tagad pie garšas. Neteikšu ka biju sajūsmā. Tāda jokaina garša. Laikam neesmu tomēr šo sēņu fans, bet neko sliktu arī neteikšu. Atšķiras no ierastajiem dzērieniem. Noteikti nevar salīdzināt ar ierastajām limonādēm. Katrā ziņā, ja tas ir veselīgi, tad kādreiz iegādāšos vēl.