Šokolādes pasta: dārgā pret lēto. Kura uzvarēs?

Dzirdot vārdu "šokolādes pasta" kas nāk prātā? Protams, Nutella. Tā ir šokolādes-riekstu pasta, kuras sastāvā ir kakao, rieksti, sausais piens, palmu eļļa un vēl pāris sastāvdaļas. Nutella ir tā iekarojusi  tirgu, ka visas pārējās, līdzīgās pastas, automātiski jau saucam par nutellu.

 

Sastāvs visās valstīs ir daudzmaz vienāds, atšķiras tikai nianses, piem. itāļu versijā cukura mazāk nekā franču; bet krievu, meksikāņu, kanādiešu, amerikāņu, ukraiņu versijās izmanto palmu eļļu, lai gan līdz 2006. gadam lietoja zemesriekstu sviestu.

 

Blakus Nutellai plauktos vienmēr atradīsies mazāk pazīstami un ne tik dārgi analogi. Tāpēc es nolēmu pagaršot un papētīt - ar ko tad atšķiras lētais variants no dārgā. 

 

Sastāvs. Nutella (nav minēta ražotājvalsts, pieļauju domu, ka Polija) - cukurs, palmu eļļa, lazdu rieksti 13%, vājpiena pulveris 8,7%, kakao pulveris ar pszeminātu tauku saturu 7,4%, emulgators, vanilīns.  

Nussa (ražots Vācijā) - cukurs, rapšu eļļa, palmu eļļa, maltodekstrīns, kakao pulveris ar samazinātu tauku saturu 5%, saldo sūkalu pulveris (no piena), lazdu rieksti 0,5%, emulgators. 

 

Nutella satur vairāk riekstu - veselus 13% pret 0,5%, kas minēts uz lētākās pastas. Nutellas sastāvā ir minēts vājpiena pulveris, kurš lētajā variantā aizvietots ar sūkalu pulveri.

 

Uzturvērtība.  Kaloriju daudzums lētajā variantā ir lielāks - 572kcal, Nutella - 539 kcal. Attiecīgi mazliet atšķiras tauku saturs - Nutella satur mazāk tauku (30,9g pret 36,3g), bet cukura daudzums Nutellā ir augstāks - 56,3g pret 51,9g. 

 

Garšas tests. Nutella ir pēc garšas šokolādīgāka, ar izteiktu riekstu piegaršu un izteiktu šokolādes smaržu.  Otra pasta ir šķidrāka pēc konsistences, galīgi nejūt riekstu garšu un nesmaržo nekā. Pēc garšas lētākais variants likās aizdomīgāks - tāda sajūta, ka konkrēti atšķaidīts ar kaut-kādiem taukiem, jo visu laiku nepamet sajūta, ka es ēdu saldus taukus ar kakao garšu.

Pēc krāsas abi produkti gan neatšķiras.

 

 

Mana izvēle. Šoreiz, bez šaubām, Nutella! Ja jau gribas ko saldu un garšīgu, tad izvēlos maksāt savu naudu par to, kas garšo, smaržo un izskatās kā šokolādes-riekstu pasta. 

Nav vērts sevi mierināt, ka esi baigi ietaupījis. Tad labāk nepērc vispār un paņem omītes gatavoto ievārījumu!