Lētākie VS dārgākie pelmeņi. Kuri garšīgāki?!

Pats es pelmeņus neesmu gatavojis, jo tas aizņem daudz laika. Laika taupīšanas nolūkos es parasti dodos uz veikalu. Kādi tikai pelmeņi tur nav! Kurus lai izvēlas? Pēc iepakojuma? Pēc ražotāja? Pēc cenas?! 

 

Es izdarīju vienkāršāk un paņēmu lētākos un dārgākos veikalā atrodamos pelmeņus. Vai būs kāda atšķirība? Vai šo cenas starpību var noteikt arī pelmeņus pagaršojot?

Pilsētas pelmeņi (Rīgas Miesnieks, Latvija)  - pildījums 50%. Pildījuma sastāvs: mehāniski atdalīta cāļa gaļa, ūdens, cāļa ādas, sojas olbaltumvielas, sausie sīpoli, garšvielas, dekstroze, hidrolizētas augu valsts olbaltumvielas, garšvielu ekstrakti, aromatizētāji, cukurs.

100g produkta satur 193kcal, tauki 5,8g, ogļhidrāti 26g, tostarp cukuri 2g, olbaltumvielas 9,1g, sāls 1,5g.

 

Siberian (ražots Igaunijā pēc BOLTON OU pas.) - pildījums 55%. Pildījuma sastāvs: cūkgaļa 55%, liellopa gaļa 25%, sīpoli, ūdens, piena pulveris, garšvielas, vārāmā sāls). 100g produkta satur 292kcal, tauki 15,1g, ogļhidrāti 29,4g, tostarp cukuri 0,3g, olbaltumvielas 9,7g, sāls 0,9g.
 

Cenas: Pilsētas pelmeņi maksāja 2,64 EURO par 1 kg, Siberian pelmeņi - 4,29 EURO par 500g (8,58/kg). 

Vizuāli pelmeņi atšķiras. Lētākie pelmeņi izmērā bija lielāki un tāpēc arī tīri psiholoģiski pirkums šķiet izdevīgāks - par salīdzinoši mazu cenu tu iegūsti lielu paku ar lieliem pelmeņiem. Daudz un lēti! Tas ir triks, uz kura uzķeras vairums pircēju. Esmu jau smējies, ka uz veikalu dodamies nevis pēc konkrētiem produktiem, bet skatīties ko veikalā var nopirkt par "akcijas cenu"!?

No otras puses, jo lielāki pelmeņi, jo vairāk mīklas; jo vairāk mīklas, jo mazāk gaļas; tātad - jo lielāki pelmeņi, jo mazāk gaļas ? Vai, nē? Tā ir vai tā nav? Apjuku.

Sākumā pelmeņus novārīju. Vienos pelmeņos bija mehāniski atdalīta vistas gaļa, otros - cūkgaļa ar liellopu. Tie dārgākie pelmeņi ir treknāki un bagātāki ar kalorijām, taču noteikt kuros pelmeņos ir kura gaļa, es nevarēju - starpības garšā nav. Ja nu vienīgi dārgākajiem pelmeņiem varēju just sīpolu klātbūtni. Lētākie pelmeņi šķita pikantāki - vairāk garšvielu, vairāk piparu. Tad abus pelmeņu veidus uzcepu un, atkal, garšas ziņā atšķirība ir minimāla.

Es noteikti nevēlos ar šo eksperimentu nevienu mudināt iegādāties vienas vai otras kategorijas produktus, tikai pievērst uzmanību faktam: ne vienmēr lēts ir slikts un dārgāks nozīmē labāks.
Secinājums: skaidrs, ka pašu gatavoti pelmeņi garšos gan pašam, gan viesiem, bet nu tad tam jāvelta laiks. Bet ja iegādāties pelmeņus veikalā, tad svarīga būs nevis cena, bet sastāvs - pirms iegādāties, izpēti sastāvu!