Kādi naži - tāda virtuve


Tev virtuvē var būt visjaunākais un dārgākais aprīkojums, ledusskapī - delikateses, bet bez kvalitatīviem nažiem ēst gatavošana var pārvērsties par mocībām. Lai viss noritētu bez aizķeršanās, stāstu kādiem nažiem obligāti jābūt katrā virtuvē.

Naži ir tikpat dažādi, kā produkti, kuriem tie ir domāti. Naži atšķiras pēc lieluma, pēc asmens platuma un formas. Svarīgs ir arī materiāls, no kura nazis pagatavots. Tieši pēc šiem parametriem arī nosaka kādam mērķim šis nazis domāts. Labākie reuzltāti sasniedzami tikai ar kvalitatīviem nažiem.

 


1. Universālais pavāru nazis


Liels smags nazis ar stipru asmeni un gludu griežamo daļu. Ideāls nazis dārzeņu, zaļumu un gaļas griešanai.


2. Nazis mizošanai un griešanai


Neliels, viegls, universāls nazis ar plānu asmeni un gludu griežamo daļu. Nazis domāts augļu un dārzeņu mizošanai, griešanai un karvingam. Ar to var arī griezt gaļu un pildīt ruletes.

3. Nazis dārzeņu un augļu mizošanai


Maziņš, viegls, universāls nazis ar noapaļotu asmeni, gludu griežamo daļu un asu galu. Nazis domāts augļu un dārzeņu mizošanai, kā arī bojāto daļu izgriešanai.

4. Gaļas nazis


Tievs, stiprs nazis ar gludu griežamo daļu. Viegli sagriezt gaļu.


5. Filejas nazis


Garš, plāns, lokans asmenis ar taisnu griežamo daļu. Nazis domāts zivs un gaļas filēšanai.


6. Maizes nazis


Garš, stiprs asmenis ar rievotu griežamo daļu. Ar šo nazi viegli sagriezt maizes garoziņu un viegli sagriezt vienādās šķēlēs.

7. Santoku nazis


Āzijas izcelsmes nazis ar platu asmeni un ļoti asu griežamo daļu. Neaizvietojams palīgs gatavojot Āzijas ēdienus.  To var izmantot gaļas, zivs un dārzeņu  griešanai. 

8. Nazis atkaulošanai


Tievs nazis ar raksturīgu noapaļotu asmeni un gludu griežamo daļu. Ļoti ērts nazis gaļas atdalīšanai no kauliem.

9. Nazis siera un desas griešanai


Neliels, ērts, daudzfunkcionāls nazis ar rievotu asmeni. Ar to palīdzību desu un sieru var sagriezt plānās skaistās šķēlēs.

 


Kā noteikt naža kvlaitāti:


1.  Visām naža daļām jābūt labi aptrādātām, savienojuma vietām jābūt gludām un nemanāmām. Tas ir īpaši svarīgi runājot par higiēnu. Ne uz roktura, ne uz asmens nedrīkst būt šuves, kurās var krāties netīrumi.


2.  Naža asmenim jābut gludam un nopulētām.


3.  Nazis ir projektēts tā, lai pilnībā izslēgtu naža slīdēšanu no rokas. Ergonomisks dizains un naža svars - tā ir drošība un ērtība.


4. Pie pareizas kopšanas nazis saglabā savu asumu diezgan ilgi.


5.  Jo labāk nopulēts naža asmenis, jo ilgāk tas noturīgs pret koroziju.


6.  Kvalitativus nažus ar plastikāta un metāla rokturi var mazgāt trauku mašīnā (pie 55˚С). Taču ražotāji (un arī es) iesaka mazgāt nažus tradicionālā veidā - ar rokām.
Naži ar koka rokturi iesūc daudz šķidruma un var sākt plaisāt. Tos mazgā tikai tradicionālā veidā.